Planșeul ceramic
Folosit pe scara larga în constructiile civile din Europa, acest tip de planseu a început sa câstige tot mai mult teren si la noi în tara, datorita avantajelor incontestabile. Planseul ceramic se utilizeaza atât ca planseu curent cât si ca planseu de acoperis (în panta). În cazul în care este utilizat ca planseu de separatie a cladirii de mediul exterior (peste ultimul nivel sau planseu peste subsol neîncalzit), necesita o izolatie termica suplimentara.
Planseul este compus dintr-un sistem de perigrinzi, având armatura sub forma de carcasa spatiata cu zabrele oblice sudate si talpa inferioara preturnata într-un cofraj pierdut din corpuri ceramice, corpuri ceramice de umplutura si beton turnat monolit în completarea grinzilor.
Etapele montarii planseului
1. Aducerea zidurilor la acelasi nivel.
2. Se monteaza armaturile din grinzi si centuri.
3. Se începe montajul grinzilor prefabricate folosind la capete blocuri ceramice pe post de distantieri (lungimea de rezemare a grinzilor este de 15 cm).
4. Pentru deschideri mai mari de 1,5 m este obligatorie folosirea unor popi ca reazeme intermediare la distanta de 1,5 m.
5. Completarea planseului cu blocuri ceramice.
6. Se aseaza deasupra o plasa sudata de 5 mm cu ochiuri de 20 cm.
7. Se toarna stratul de suprabetonare împreuna cu centurile si grinzile construite, din beton B250, dupa ce în prealabi, planseul a fost abundent stropit cu apa.
8. Reazemele intermediare se vor îndeparta dupa cel putin 14 zile.
9. Strapungerea planseului pentru instalatii se va face doar în blocurile ceramice, fiind interzisa gaurirea grinzilor.
Principalele avantaje ale planseului ceramic sunt:
– Poate fi adaptat oricarui sistem structural.
– Montajul se face manual, cu mare usurinta si rapiditate.
– Îmbunatateste performantele termice si acustice ale constructiilor (fata de planseul monolit izolatia termica este cu 30% mai mare, iar cea fonica este de 5 ori mai mare).
– Nu necesita cofrare.
– Datorita intradosului complet ceramic, tencuiala se aplica usor si în strat subtire.
Elementele de planseu sunt produse conform STAS 2865-80!
NOTA! Toate datele, instructiunile si principiile enumerate reprezinta numai o parte din cerintele legale în domeniul proiectarii si realizarii unei constructii, si au un caracter orientativ, doar proiectantul va poate oferi solutia finala, deoarece el cunoaste situatia concreta.